UpdateHosts – úprava hosts souboru z příkazové řádky

Pokud často upravujete soubor hosts ve Windows, mohla by se vám hodit utilita, která vám dovolí jeho editaci přímo z příkazové žádky.

Program sám podle verze Windows (možné použití ve verzích 95/98/ME/2000/XP/VISTA/7) zjistí, kde se soubor hosts nachází. Použití je pak následující:

updhosts nastavení ip hostname1 [hostname2 .. hostnameN] [--comment|-c komentář]

Nastavení může být:
--help (-h) zobrazí nápovědu
--add (-a) přidá nového hosta
--remove (-r) odebere existujícího hosta
--test (-t) podívá se jestli host existuje

Přidání hosta

Pro přidání nového hosta můžeme použít například následující kód:

updhosts -a 127.0.0.1 www.mujweb.cz.dev admin.mujweb.cz.dev -c "Prezentace meho webu"

Jako první parametr uvedeme jakou operaci chceme provést, zde hosta přidáváme. Při každém zavolání s pamarametrem -a (–add) přidá program vše do souboru jako jeden řádek. Jako další zadáme IP adresu, na kterou budou odkazovat jednotlivé hostname. Ty jsou v tomto případě dva: www.mujweb.cz.dev a admin.mujweb.cz.dev. Hostname můžeme zadat jeden nebo několik najednou (doporučuji zadávat maximálně 5 hostname na jeden řádek, některé verze Windows mají problém v tomto souboru s příliš dlouhými řádky). Jako poslední je komentář uvedený přepínačem -c (–comment), který se vloží na konec řádku v souboru hosts. Komentář je nepovinný parametr a je použit pouze při přidávání hosta.

Pokud už soubor hosts obsahuje zadanou kombinaci IP adresy a některého z hostname, tato kombinace se nepřidá a zároveň jsme o této skutečnosti informování ve výpisu programu.

Pokud soubor hosts obsahuje některý ze zadaných hostname, ale s jinou IP adresou, zobrazí se varování, které vás informuje o jakou IP adresu se jedná, ale host se do souboru přidá.

Odebrání hosta

Odebrat existující hosta můžeme například následovně:

updhosts -r 127.0.0.1 www.mujweb.cz.dev admin.mujweb.cz.dev

Tím odebereme obě přidané hostname. Můžeme samozřejme odebrat pouze jeden. Pokud zadaná kombinace v souboru neexistuje, program nás o tom informuje a pokračuje v odebírání dalších. Pokud se z nějakého řádku odeberou všechny jeho hostname, vymaže se řádek celý, včetně případného komentáře.

Testování hosta

Pokud se chceme přesvědčit, zda existuje v souboru hosts nějaký konkrétní záznam, můžeme například takto:

updhosts -t 127.0.0.1 www.mujweb.cz.dev admin.mujweb.cz.dev

Program pro každou kombinaci IP adresy a hostname vypíše, zda se v souboru hosts nachází.

Stažení

Pro stažení zip souboru s aplikací navštivte adresu http://forrest79.net/?produkt=6. Pro běh programu je potřeba .NET Framework 2 (stahujte zde).

Zdrojový kód

Zdrojový kód aplikace je šířen pod licencí BSD a naleznete ho na adrese https://github.com/forrest79/updatehosts.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *