FileShare – jednoduché multiplatformní sdílení souborů

Jako školní projekt jsem napsal v Javě jednoduchou aplikaci pro sdílení souborů po síti. Sdílení souborů probíhá přímo mezi uživateli a aplikace se nepřipojuje přes žádný server.

Nastavení

Dialog zobrazíme vybráním File – Settings. Nejdříve si vybereme adresáře, které chceme sdílet. Při přidání nebo odebrání adresáře se automaticky vygeneruje seznam souborů ke sdílení. Pokud upravíme obsah sdílených adresářů a chceme změny promítnout i do seznamu souborů pro sdílení, můžeme seznam přegenerovat ručně tlačítkem Regenerate files list.

Můžeme nastavit port, na kterém program bude běžet, heslo, které pokud zadáme, musíme sdělit ostatním uživatelům, kteří si nás budou chtít přidat a nakonec adresář, do kterého se budou ukládat stažené soubory.

Následně si přidáme uživatele (File – Users), od nichž chceme stahovat data. Musíme znát jejich IP adresu (případně doménové jméno), port, heslo (pokud nějaké vyžadují) a každému uživateli zadáme nějaké lokální jméno.

Pro aktivaci sdílení se již jen musíme připojit (File – Connect).

Ovládání programu

V levém sloupci vidíme všechny přidané uživatele (podle ikony poznáme, který je online a který offline). Online uživatele můžeme rozkliknout a vylistuje se nám seznam adresářů, které sdílení. Po vybrání adresáře se nám v pravém okně rozbalí seznam souborů. Pokud chceme nějaký soubor stáhnout, dvakrát na něj klikneme.

Soubory můžeme také jednodušše vyhledávat podle názvu (File – Search).

V dolní časti okna vidíme všechny soubory, které jsme stáhli nebo které si někdo stahuje od nás. Každý přenos můžeme před dokončením zastavit.

Stažení

JAR soubor s aplikací stahujte na adrese http://forrest79.net/?produkt=5. Pro spuštění použijte příkaz (je potřeba mít nainstalovánu Javu ve verzi minimálně 1.6.0 – stahujte zde):

java -jar fileshare.jar

Zdrojový kód

Zdrojový kód aplikace je šířen pod licencí BSD a naleznete ho na adrese https://github.com/forrest79/fileshare.

1 komentář u „FileShare – jednoduché multiplatformní sdílení souborů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *